Spring naar inhoud

Oxaalzuur

Vandaag 2 bijenkasten in het hertenkamp behandelt met 0,5% oxaalzuur-oplossing. Normaal wordt voor een oxaalzuurbehandeling een suikeroplossing met 3,5% oxaalzuur gebruikt.

Winterschemering
Kasten in de sneeuw

Oxaalzuur wordt gebruikt om de varroamijt te bestrijden. Het is een organisch zuur dat ook in rabarber voor komt. Oxaalzuur is voor bijen en mijten giftig. Omdat mijten kleiner zijn dan bijen is het giftiger voor de varroamijt.

De suiker zorgt ervoor dat de bijen het oxaalzuur door het volk verspreiden.

Bij een concentratie van 0,5% in alleen water is er geen noemenswaardige bijensterfte. Ik heb de bijen gedruppeld. In de winter is dat beter, zodat de bijen niet te veel afkoelen.

Ik ben benieuwd hoeveel mijten er gaan vallen.

Winterzit
De bijen zitten heel dicht op elkaar.

Toevoeging aan dit bericht. Ik heb indertijd niet helemaal juist gehandeld. Een suikeroplossing met 3,5% oxaalzuur wordt normaal gesproken in de winter toegepast door te druppelen. Een suikeroplossing verdelen de bijen onder het volk, waardoor de oxaalzuur goed verspreid. Een oxaalzuuroplossing zonder suiker kan beter over de bijen worden gesproeid met bijvoorbeeld een plantenspuit. De bijen zijn dan goed bedekt met kleine druppeltjes, waardoor het oxaalzuur goed door het volk wordt verspreid. Deze methode is geschikt in de zomer bij voldoende hoge temperatuur.